Σελίδες

Κυριακή 15 Απριλίου 2012

Τσουρέκια αφράτα ...


Μετά από πολλές δοκιμές τα κατάφερα
να φτιάξω νόστιμα και αφράτα τσουρέκια!!!


Σε 200ml χλιαρό (προς το ζεστό) νερό διέλυσα 
100γρ φρέσκια μαγιά, έβαλα και 300 γρ.
αλεύρι Καναδά για τσουρέκια και έφτιαξα 
ένα χυλό που άφησα να φουσκώσει για 15 λεπτά...


... σε ένα κατσαρολάκι ζέστανα (όχι να βράσει) 
200ml γάλα, 400γρ. άχνη ζάχαρη και
150γρ. κρυσταλλική, 200γρ. φρέσκο βούτυρο,
10γρ. μαχλέπι σκόνη, 6γρ. μαστίχα σκόνη ...


... σε ένα μπολ χτύπησα 6 αυγά, και πρόσθεσα
το μείγμα με το γάλα και το μείγμα με το προζύμι.
Έβαλα και 1kg αλεύρι (σύνολο 1300γρ.) και ίσως
λίγο ακόμη. Ενώ η ζύμη κολλάει ακόμη στα χέρια
αλείφω τα χέρια μου με λιωμένη μαργαρίνη
και ξεκολλάει! Αφήνω για 90΄ να φουσκώσει
πλάθω τα τσουρέκια στο σχήμα που θέλω
και τα αφήνω στο ταψί (κάπου ζεστά) να φουσκώσουν
ξανά για 60΄.


... αλείφω με αυγό και ψήνω στους 140 βαθμούς 
(πάνω κάτω όχι αέρα) για 30΄ και 
160 βαθμούς για άλλα 15΄ να πάρει χρώμα...


... η επιτυχία είναι σίγουρη ...
... και του χρόνου!!!

2 σχόλια:

  1. Και του χρόνου ! Φαίνονται πολύ γιαμ - γιαμ. Και τα δικά μας κουλουράκια και τσουρέκια εξαφανίστηκαν !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Επίσης και του χρόνου με υγεία!!! Πρώτη φορά καταφέρνω να τα κάνω τόσο αφράτα αλλά δεν ξανακάνω φέτος γιατί έρχεται καλοκαίρι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή